הערכה קלינית – החוליה החסרה
הערכה קלינית - החוליה החסרה
כמטפלי מגע לרוב נרצה לטפל בכאבי שלד-שריר, אלו הכאבים הנפוצים ביותר בתחום הבריאות. כאבים אלו כוללים מגוון רחב של פתולוגיות הקשורות לרקמות הרכות. הכאבים יכולים להיות קשורים למגוון רחב של מבנים בגוף כמו: שריר, עצב, מפרק, פאשיה וכו’. חלק מהכאבים יהיו קשורים ישירות לבעיה מכאנית שאותה ניתן לפתור יחסית מהר על ידי הערכה נכונה והתאמת הטיפול. חלק מהכאבים ידרשו חשיבה מעמיקה ועבודה עם מטפלים מתחומים נוספים.
הסיבה השנייה בשכיחותה לאחר מחלות זיהומיות כמו צינון וכו’ לפנייה לרופא היא כאבים שקשורים למערכת שלד-שריר. אולם נראה כי למרות שיש ביקוש גדול לפתרונות לכאבי שלד-שריר השיטות שמשתמשים בהם הרופאים מוגבלות מאוד ואינו מספקות פתרון הולם.
בתוך המערכת הזאת מי שאמור לספק פתרונות הוא האורטופד אך אלו מתמקדים בעיקר בהפרעות חמורות יותר כמו שברים, טראומה וכו’ וגם להם אין פתרונות לכאבי שלד-שריר.
חוסר היכולת לספק פתרונות לא מפתיע מכיוון שאותם רופאים לא מקבלים את ההכשרה המספקת בתור סטודנטים לרפואה כך שהטיפול בכאב ממקור שרירי נותר יתום.
כך שאם אתם סובלים מכאב שרירי והתרופה שקיבלתם או הניתוח שעברתם לא עזר לרפואה המערבית אין פתרון אחר להציע!
החוסר אפקטיביות של הרפואה המערבית בלתת פתרונות לכאבי שלד-שריר גורם למאות אלפי אנשים בישראל לבחור בשיטות טיפול משלימות או אלטרנטיביות כמו עיסוי לסוגיו השונים.
אחוז גדול מהפונים לקבלת עיסוי מכל סוג שהוא קשור למערכת התנועתית (שלד-שריר) זה אומר מאות אלפי טיפולים בשנה רק למקצועות המגע!
המסקנה המתבקשת מהנתונים הללו היא שאנחנו כמטפלי מגע חייבים לקבל ידע מעמיק. ברוב קורסי העיסוי הבסיסיים אין כלים להערכה קלינית ויתרה מכך גם בקורסים מתקדמים אחרים לרוב מתמקדים בטכניקה ולא נותנים ידע בהערכה קלינית של המטופל.
יש לא מעט קורסים בהם נלמד לבצע טכניקות על הרקמה הרכה אך מעטים הקורסים שמציעים חשיבה קלינית ואבחנה קלינית.
האם זה קריטי שמטפלי מגע ידעו לבצע הערכה קלינית מדויקת? האם זה קריטי לדעת מה מקור הכאב אצל המטופל? האם היושרה המקצועית שלנו מונחת על הכף כאשר אנו מספרים למטופל מדוע כואב לו אבל נראה לנו כאילו זה ניחוש?
מטפלי מגע חייבים לעצמם וגם עבור המטופלים שלהם לקבל כלים מעמיקים בהערכה קלינית.
הערכה קלינית היא תהליך שיטתי ומסודר של איסוף מידע המגיע ממבחנים ובדיקות שאנו מבצעים וזאת על מנת להגיע להחלטה מושכלת על התהליך הטיפולי.
אנחנו חייבים להיות מסוגלים לאבחן את המטופל על מנת בראש ובראשונה לדעת אם אנחנו מסוגלים לבצע טיפול או להפנות לגורם מקצועי אחר.
אם נחליט שאנו מסוגלים לעזור למטופל הטכניקות אותם נבחר לאחר ההערכה יהיו מדויקות יותר. אנו חייבים להבין למה בחרנו לבצע טכניקה אחת ולא את השנייה.
יש לנו פוטנציאל אדיר בידיים ואנחנו יכולים למלא את הפער הקריטי שקיים במערכת הבריאות בארץ.
אבל כמו כל בעל מקצוע שמכבד את עצמו אנחנו חייבים לדעת מה אנו עושים!
הערכה ואבחנה קלינית היא חלק חשוב והכרחי לכל מטפל אשר רוצה לספק פתרונות למטופלים שלו.