מגע ותנועה – כשמחקר פוגש את הקליניקה

שילוב של טיפול במגע ותנועה- מה אומרים המחקרים?

כל מי שעוסק בטיפול בסופו של דבר רוצה לתת את המענה היעיל ביותר עבור המטופלים. ישנן הרבה גישות טיפוליות בעלות קומפוננטים שונים, אך בגדול ניתן לחלק אותן לטיפולים במגע ולטיפולים בתנועה. אקטיבי אל מול פאסיבי. לעוסקים במקצועות הבריאות, בדרך כלל יש נטייה להתמקד במודל טיפולי אחד על מנת לרכוש בו מומחיות אשר בסופו של דבר תביא לתוצאות בקליניקה. אבל היום נדבר על האפקטיביות הקיימת בשילוב של מגע ותנועה ובהכנסת כלים מבוססי מחקר לקליניקה אשר יעצימו את יעילות הטיפולים. במאמר זה נציג מה המחקר אומר על טיפול במגע והיעילות שלו, וכיצד שילוב של מגע ותנועה מראה יעילות גבוהה יותר. אז בואו נצלול למה שהמחקר אומר..

מחקר על אפקטיביות הטיפול במגע בכאב כתף וצוואר

שימוש במגע הוא דרך הטיפול הקדומה והפופולרית ביותר ברחבי העולם. הרבה מאוד מחקרים נעשו כדי להוכיח את יעילותו ולהבין מה בעצם המגע עושה עבור המטופלים ומתי הכי נכון להשתמש בו. בסקירה הספרותית (מטא אנליזה) שעשו  Kong, Zhan et al (1) נבחרו בקפידה 12 מחקרים בעלי איכות מחקרית גבוהה ( RCT) אשר בחנו את אפקטיביות הטיפול במגע (עיסוי ) בטיפול בכאבי צוואר וכתף. נסקרו מחקרים אשר בחנו את אפקטיביות העיסוי בקבוצות מחקר מול קבוצות שלא קיבלו טיפול כלל ומול קבוצות שקיבלו טיפול אקטיבי. בתוצאות הסקירה הזו נמצא שחוזקות הטיפול במגע הן בעיקר באפקט המיידי וקצר הטווח על הפחתת כאב צוואר וכתף, לעומת קבוצות ללא טיפול במגע. אך לא נמצא שיפור בכאב ובפונקציה לעומת קבוצות שקיבלו טיפול אקטיבי.

מסקירה זו אפשר להסיק שטיפול במגע יכול להתאים למצבים אקוטיים בהם נרצה להרגיע כאב באופן מיידי וקצר טווח אך היעילות שלו כאשר הוא מגיע לבד לא נשארת לזמן ארוך ואינה עולה על טיפול אקטיבי בלבד.

הבעיה העיקרית במחקר הזה היא שרוב הזמן טיפולי מגע אינם מבודדים ומגיעים עם מרכיבים נוספים בקליניקה כמו לדוגמה חינוך לכאב, הפעלה אקטיבית תוך כדי מגע וקומפוננטים נוספים. לכן יתכן שהמחקר כיום עדיין לא מצליח להראות באופן אובייקטיבי את היעילות המלאה של הטיפול במגע ואת המצבים הנכונים לשימוש בו (נתייחס לכך עוד בהמשך). בנוסף, בסקירה הספרותית הזו וברבות אחרות אין התייחסות לחשיבה הקלינית בבחירת הטיפול במגע למצב רפואי מסוים.

השאלה הבאה שנרצה לבדוק היא – מה אומר המחקר על שילוב בין טיפול אקטיבי ופאסיבי?

קורס עיסוי אורתופדי

מחקר על טיפול משולב- מגע ותנועה מול תרגילים בלבד לכתף קפואה.

ישנם הרבה מחקרים הבודקים איזה טיפול יהיה יעיל יותר: מגע, תנועה או שילוב של השניים.
לקחנו לדוגמה מחקר מבוקר אקראי (RCT) הבודק השפעת טיפול משולב במוביליזציות ותרגילים על מטופלים הסובלים מכתף קפואה (2). נעשתה השוואה בין שתי קבוצות (N=28). קבוצה אחת קיבלה טיפול שכלל תרגילים בלבד במהלך חודש. ובמקביל הקבוצה השנייה קיבלה תרגילים עם מוביליזציות למפרק האקרומיו-קלוויקולרי (קבוצת השילוב).
נבדקו מדדי כאב הכתף (VAS), מילוי שאלון כאב ודיספונקציה של הכתף, וטווחי תנועה. המדידות נערכו לפני הטיפולים, מיד לאחר טיפול ולאחר חודש מתחילת סדרת הטיפולים.

תוצאות המחקר הראו שגם מיד לאחר הטיפול הראשון, וגם לאחר חודש טיפולים, בקבוצת השילוב היה שיפור משמעותי ברמת כאב (VAS)  ובשאלון כאב כתף ודיספונקציה ביחס לקבוצת התרגילים בלבד.
טווח תנועה אקטיבי של אבדוקציה השתפר משמעותית גם כן בקבוצת השילוב לעומת קבוצת התרגילים. אך לא מצאו הבדלים בטווח התנועה בכיוונים אחרים בין שתי הקבוצות.

מסקנות המחקר: הוספת מוביליזציות למפרק האקרומיו-קלויקולרי בנוסף לתרגילים היה יעיל יותר בהפחתת כאב ודיספונקציה ובשיפור טווח אבדוקציה מאשר טיפול בתרגילים בלבד לכתף קפואה בטווח הקצר והארוך.  

אז מה כדאי לקחת מהמחקרים ומה הלאה…

  • במחקרי הכאב כיום נמצא שלטיפול במגע יש אפקט טיפולי נמוך כאשר הוא מגיע בבידוד, ממש כמו טכניקות אחרות כגון תרגילים.
  • יש לשקול גם בעייתיות במחקר עצמו לגבי הטיפול במגע- בהרבה מהניסויים הקליניים נעשית הפרדה של הטכניקה משאר מכלול הטיפול שבדרך כלל נערך בקליניקה על מנת לחקור את השפעתה. בידוד זה לשם המחקר יכול להוביל להטייה בתוצאות מטא אנליזות. (3)
  • כמו כן, ברוב המחקרים הבוחנים טכניקת מגע לא קיים תיאור מפורט של התהליך, הפרוטוקול הטיפולי והחשיבה הקלינית של המטפל לשימוש בטכניקות מגע. הדיווח העני על המרכיבים הטיפוליים האלו לא מאפשר פרודוקטיביות ויישום של המחקר בקליניקה. (3)
  • טיפול משולב בטכניקות מנואליות ותרגילים נותן מענה יעיל לטווח קצר וארוך ברמת הכאב ובנוסף לשיפור בטווחים ופונקציה.
  • לסיכום, אינטגרציה טיפולית הכוללת מרכיבים אקטיבים ופאסיבים נחשבת כאופטימלית ומבוססת מחקר.

בבית הספר למקצועות הטיפול מטרתנו היא לקדם אינטגרציה בין עולמות הטיפול ולהנחיל ידע מקצועי בתחומי המגע, התנועה והקוגניציה באופן מבוסס מחקרית. נשמח שתצטרפו אלינו

בנובמבר הקרוב נפתחים קורסי מגע ותנועה מבוססי מחקר

פוסטים דומים

כתיבת תגובה