גורמים נפוצים לכאב גב תחתון שחשוב שתכירו
אחת התלונות הנפוצות ביותר שנראה בקליניקה ובסטודיו כמטפלים במגע ותנועה היא כמובן כאב גב תחתון. זה ידוע שכ- 90 אחוז מהאוכלוסייה בעולם המערבי יסבלו מכאב גב תחתון בשלב כלשהו בחייהם. זהו אחד הנושאים הכי נחקרים בעולם הרפואי, אך עדיין רב הנסתר על הנגלה. במאמר זה אעבור על הגורמים הנפוצים לכאב גב תחתון. כי הרי בסופו של דבר, מטרת טיפול מוצלח היא להבין את מקור הכאב ולטפל בו. ככל שנדע יותר אנטומיה ופתולוגיה כך נוכל לזהות מהר את שורש הבעיה ולטפל באופן יעיל או לחילופין להעביר את המטופל/ת להמשך בדיקות שיעזרו בגילוי מדויק.
כאב גב תחתון ממקור שרירי או רצועתי ( ליגמנט)
המקורות השכיחים ביותר לכאב גב תחתון יהיו שרירים ורצועות (ליגמנטים). והם יכולים להיפגע בפתאומיות (טראומה) או לאורך זמן (מיקרו טראומה), ולהופיע בצורה של שריר מתוח או נקע.
טראומה- בדרך כלל מדובר בתנועה חדה שעברה את רמת היכולת הטבעית של הרקמה וגרמה למתיחה או קרע בשריר ו/או ברצועה.
מיקרו טראומה- פציעה שנוצרה בעקבות תנועות שחוזרות על עצמן ויוצרות נזק מצטבר.
הגורמים השכיחים לנקע ולמתיחת שריר כוללים: הרמה, משיכה או דחיפה של חפץ כבד כאשר הגוף לא רגיל למידת העומס הזו. גורמים נוספים הם נפילה, מעידה, אימון לא מאוזן ופציעות ספורט מסוגים שונים.
בעוד שנקעים ושרירים מתוחים אינם נשמעים כבעיה רצינית ואינם גורמים בדרך כלל לכאבים ארוכי טווח, הם יכולים לגרום לכאב חריף ולהימשך כמספר שבועות. הטיפול בבעיות הנובעות מפציעה של שריר או רצועה יהיה דומה ויכלול שיקום אקטיבי ושילוב של מגע ותנועה.
כאב גב תחתון ממקור שרירי או רצועתי ( ליגמנט)
המקורות השכיחים ביותר לכאב גב תחתון יהיו שרירים ורצועות (ליגמנטים). והם יכולים להיפגע בפתאומיות (טראומה) או לאורך זמן (מיקרו טראומה), ולהופיע בצורה של שריר מתוח או נקע.
טראומה- בדרך כלל מדובר בתנועה חדה שעברה את רמת היכולת הטבעית של הרקמה וגרמה למתיחה או קרע בשריר ו/או ברצועה.
מיקרו טראומה- פציעה שנוצרה בעקבות תנועות שחוזרות על עצמן ויוצרות נזק מצטבר.
הגורמים השכיחים לנקע ולמתיחת שריר כוללים: הרמה, משיכה או דחיפה של חפץ כבד כאשר הגוף לא רגיל למידת העומס הזו. גורמים נוספים הם נפילה, מעידה, אימון לא מאוזן ופציעות ספורט מסוגים שונים.
בעוד שנקעים ושרירים מתוחים אינם נשמעים כבעיה רצינית ואינם גורמים בדרך כלל לכאבים ארוכי טווח, הם יכולים לגרום לכאב חריף ולהימשך כמספר שבועות. הטיפול בבעיות הנובעות מפציעה של שריר או רצועה יהיה דומה ויכלול שיקום אקטיבי ושילוב של מגע ותנועה. (לינק למאמר על מגע ותנועה)
כאב גב ממקור מפרקי
בלט או פריצת דיסק- בין החוליות נמצאים הדיסקים הבין חולייתיים. מרכז הדיסק הוא בעל טקסטורה דמוית ג’לי, כאשר במקרים מסוימים הוא יכול לפרוץ לחלוטין (פריצת דיסק) או חלקית (בלט דיסק) את המעטפת הקשיחה החיצונית של הדיסק. לדופן הדיסק ישנה אספקה עצבית עשירה ולכן לחץ או פציעה על קירות הדופן יכולים לגרום לכאב חזק.
במקרה של פריצת דיסק, החומר החלבוני שבמרכז הדיסק שפרץ את המעטפת יכול ללחוץ על אזור חוט השדרה או על מוצא של שורש עצב וליצור דלקת מקומית שתגרום גם היא להמשך לחץ על העצב. כאשר התהליך הדלקתי יורד ונספג כך גם הכאב וההגבלה אמורים להצטמצם.
כאבים שמקורם מדיסק בין חולייתי בדרך כלל יופיעו עם הקרנה המתאימה לגובה החולייה (סגמנט חולייתי). יחד עם זאת מחקרים רבים מראים שישנן פריצות ובלטי דיסק א- סימפטומטיים (ללא כאב או הגבלה). לכן אבחון של מקור כאב ממקור מפרקי צריך להיות מלווה בבדיקה נוירולוגית הכוללת את כוח השריר והתחושה הקשורים לגובה החולייה.
לא רק הדיסק הבין חולייתי יכול להיפגע. גם המפרקים הפאצטלים (facet joints) יכולים להיפגע. אלו הם מפרקים בין חולייתיים הנמצאים בחלק לטרלי (הצידי) של גוף החוליה. מתחת למפרקים אלו יוצאים שורשי העצב לכיוון הגפיים. לכל מפרק ישנה רקמה סחוסית וקפסולה מפרקית אשר יכולים להיפגע, ליצור לחץ על שורש העצב ולייצר הגבלה וכאב.
כאב גב תחתון הנובע ממפרקי האגן
מפרק הסאקרו איליאק (מפרק הכסל – עצה): כ15% מכאבי הגב התחתון יכולים להיגרם ממפרקי האגן אשר מעבירים את העומס מהגפה העליונה אל הגפה התחתונה ולהיפך. מפרק זה הוא בעל תנועה מועטה מאוד ותפקידו הוא בעיקר לתת יציבות לאזור ולהגן על איברי הרבייה, מערכת השתן והמעי.
אצל נשים בתקופת ההיריון ישנה יותר אלסטיות של באגן כדי לאפשר לעובר יותר מקום. בעקבות כך האזור הופך תנועתי יותר, מה שיכול לגרום במקרים מסוימים לכאב. כמו כן גם תנועה מועטה מידי באזור זה תיצור
נוקשות יתר העלולה להוביל לכאב.
שינויים ניווניים ומחלות של עמוד השדרה
שינויים ניווניים הם למעשה תהליכי הזדקנות של הרקמה בגוף. כמו שהעור שלנו מתמלא בקמטים כך גם העצמות, הדיסקים והרצועות מאבדות מאחוזי הלחות שבהן והאיכות והכוח של הרקמה יורד. על פניו הזדקנות של הרקמות אינה גורם לכאב אבל במקרים שונים היחלשות האזור עלולה להוביל למצבים שונים שכן יכולים ליצור כאב. הפתולוגיות הנפוצות הן:
אוסטאוארטריטיס (ספונדילוזיס) של עמוד השדרה– דלקתיות כרונית באזור המפרקים של עמוד השדרה היכולה להתבטא בדיסקים, במפרקים הפאצטלים, ובהיצרות תעלת חוט השדרה היכולים לגרום לאי נוחות, הגבלה בתנועה ו/או כאב. בדרך כלל אלו הן מחלות פרוגרסיביות.
אין אף רופא או מטפל אשר יכולים להחזיר את מנגנוני ההזדקנות אחורה, אבל חיזוק, גיוון תנועתי, ושיפור זרימת הדם והחמצון לאזור יכולים להקל על הכאב ולהאט את תהליכי ההזדקנות.
אוסטאופורוזיס– מצב בו ישנה התדלדלות של רקמת העצם. אוסטאופורוזיס נפוץ בעיקר בגיל המבוגר, ובנשים, אך יכול להופיע גם אצל גברים. יש לשים לב שגם אנשים הנוטלים סטרואידים למשך תקופה ארוכה (כמו במחלות אוטואימוניות ) או אנשים שסבלו מבעיות ספיגה ( אנורקסיה, כרון וכו’) יתכן שיסבלו מאוסטאופורוזיס בגיל צעיר, שכן בעיות במערכת עיכול או שימוש ממושך בסטרואידים משפיעים על ספיגת הסידן בעצמות המוביל לדלדול עצם.
אוסטאופורוזיס יכול לגרום לכאב ולפציעות בעצמות כגון שברי מאמץ או שברים חולייתיים הגורמים לכאב. ישנה חשיבות רבה לאבחון ולכך שהמטפל ידע על נוכחות אוסטאופורוזיס שכן ישנן קונטרה – אינדיקציות לטיפול במגע ותנועה במקרים אלו.
מחלות ניווניות נוספות של עמוד השדרה הן:
ספונדילוליסטזיס– מצב שבו ישנה תנועתיות יתר בין שתי חוליות וחוליה אחת מחליקה מעבר לחוליה השנייה (דמיינו מגדל קוביות ובמקום שקובייה אחת תהיה מעל השנייה ישנה קובייה שמחליקה קדימה יותר) מצב כזה גורם למתח על המפרקים הפאצטלים ועל הרצועות, ומייצר חוסר יציבות מקומית.
היצרות עמוד השדרה– מחלה הגורמת להיצרות של החלל שבו חוט השדרה נמצא. היא יכולה להיות לאורך כמה סגמנטים או סגמנט בודד. ההיצרות יכולה להיות מרכזית או לטרלית יותר (באזור שורשי העצב) במקרה כזה יש צורך לשלוח לבדיקות הדמיה כדי לבדוק מה מידת ההיצרות והיכן היא נמצאת.
ישנן עוד סיבות רבות לכאבי גב תחתון, אך אלו הסיבות הנפוצות הנובעות ממערכת שריר השלד. כפי שכבר ציינתי ככל שנדע יותר כך נוכל לעזור באופן יעיל לאלו הסובלים מכאבי גב תחתון. רמת הידע של האנטומיה והפתולוגיה היא קריטית בהדרכת המטופלים והעברת מידע מקצועי שיאפשר להם להבין את המצב ולקבל שליטה על בריאותם. השילוב בין מגע – תנועה וקוגניציה ( היכולת לשנות את ההבנה והתפיסה של המטופל למקום מיטיב) הם הדרך המדויקת ביותר לבריאות. על הטיפול בכאבי גב אכתוב במאמר נפרד שכן יש עוד המון מה לומר על כך