דיקור מערבי, דיקור סיני ומה שביניהם
אם נסתכל על תמונה שרואים בה אדם העובר טיפול בדיקור, לא נדע להבדיל אם זה דיקור מערבי או דיקור סיני. מכיוון שכלפי חוץ, נראה ששתי השיטות מבוצעות אותו הדבר: כלי הטיפול הוא מחט מפלדת אל חלד, דקה וחלולה המוחדרת לנקודת טריגר או נקודת דיקור, ומטרת הטיפול היא להפחית כאב ולשפר את הסמפטומים של המטופלים. מכיוון שלא מוחדר דרך המחט נוזל כמו בהזרקה, דיקור מסוג זה נקרא דיקור יבש. אבל אם תשאלו את המטפלים מכל מתודה כיצד הדיקור שלהם יכול לעזור לכם התשובות יהיו שונות מאוד.
דיקור מערבי/ דיקור יבש
סביר להניח ששמעתם על דיקור מערבי מכיוון שזו טכניקה טיפולית מאוד פופולרית בשני העשורים האחרונים והיא מבוצעת על ידי פיזיותרפיסטים, אוסטאופתים , מעסים ומטפלים במגע מסוגים שונים. טכניקת דיקור זו מתמקדת בטיפול בכאבי שרירים והפרעות מיו-פאשיאליות (למידע נוסף על הפרעות מיופאשיאליות לחצו כאן) והיא נקראת גם דיקור תוך שרירי. המחט מוחדרת לנקודת טריגר שהיא אזור מכווץ בשריר היכול להיות רדום (ללא סמפטומים) או לכאוב ולהקרין לאזורים אחרים. הכנסת המחט אל תוך הנקודה המכווצת בשריר, למשך זמן קצר, גורמת למוח להרפות את האזור ולייצר שינוי במסלולי הכאב העצביים ובכך לגרום לירידה בכאב. נמצא במחקרים :
- כי דיקור מערבי של נקודת טריגר עשוי להועיל לכאבי גב תחתון כאשר משתמשים בו בשילוב עם טיפולים אחרים. קוקרן (2005) RCT
- הוצע כי מחט יבשה מפחיתה קלט נוסיספטי מנקודות טריגר, מנרמלת את היעילות הסינפטית ומפחיתה את הרגישות המקומית והמרכזית.
- דיקור מערבי יכול להחזיר את הפעלת השרירים ואת כוחם, כמו גם טווח תנועה.
- דיקור מערבי מפחית את הכאב בחולים עם כאבי גב תחתון כרוניים ובמטופלים עם גפה עליונה המיפארטית לאחר CVA.
דיקור סיני
דיקור סיני הוא שיטת טיפול מתוך הרפואה הסינית אשר קיימת אלפי שנים ומבוסס על התאוריה של מרידיאנים -מסלולים המחברים בין איברי גוף שונים ומסלולים נוספים המקשרים בין המרדיאנים עצמם. אנרגית הצ’י ודם עוברים במרדיאנים ובמסלולים המקשרים. תנועת הצ’י צריכה לזרום באופן מאוזן במסלולים כדי לשמור על בריאות האיברים. בבריאות מיטבית של הגוף, אנרגית הצ’י זורמת ללא הפרעה ובמידה הנכונה דרך המרדיאנים. אבל כאשר יש חסימה או הצטברות צ’י במקום מסוים או לחילופין חוסר בצ’י במסלולים מסוימים אז מתחילים סמפטומים של כאב ובעיות בבריאות. דיקור בנקודות מוסכמות (נקודות דיקור) לאורך המרדיאנים והמסלולים המחברים יאזנו את זרימת הצ’י ויפחיתו כאב באיבר שנפגע בגלל השינוי בזרימה. אין ספור מחקרים נעשו על דיקור סיני והיום רופאים רבים משתמשים בשיטה זו כרפואה משלימה או תומכת בבעיות רפואיות.
במחקרים נמצא
- בדומה לדיקור המערבי גם הדיקור הסיני משפיע על המוח ומסלולי הכאב ומשחרר הורמונים להפגת כאב
- במחקרים עם שילוב של functional mri במהלך דיקור סיני נמצאה פעילות מוגברת של אזורים חשובים במוח הקשורים להפגת כאב ולאיברים הקשורים לנקודת הדיקור
- נמצא שדיקור סיני מסוגים שונים יעיל בטיפול בכאב גב כרוני, כאבי ראש, כאבי צוואר, התאוששות מהרדמה כללית ועוד.
אך האם דיקור מערבי ודיקור סיני הם מתודות שונות?
בשנת 2016 פורסם מסמך אינפורמטיבי שנועד לספק את מידע סמכותי מבוסס מחקר על דיקור מערבי לעומת דיקור סיני . מסמך זה יועד לחוקרים אקדמאים, אנשי מקצוע בתחום הבריאות, למנהלים, לקובעי מדיניות ולציבור הרחב על ידי ה- American alliance for proffesionals Acupuncture Safty (AAPAS)
לגבי השאלה מה ההבדל בין דיקור מערבי לדיקור סיני כך ענו כותבי המסמך: “אנו מסיקים כי ד”ר טרוול, ד”ר גאן, ד”ר בלדרי ואחרים שקידמו את הדיקור המערבי (דיקור יבש) יצרו מיתוג מחדש : של דיקור סיני -כדיקור יבש ונקודות דיקור סיני -כנקודות טריגר. הם השתמשו במונחים ביו-רפואיים באנגלית (במיוחד באמצעות השערת “fascia”) כתחליף למונחים רפואיים סיניים (המרידיאנים). דיקור מערבי הוא גרסה מופשטת של דיקור סיני שמקורו ברפואה הסינית המסורתית, אך עם דגש על שפה ביו-רפואית בעת טיפול בכאבי שלד עצבי-שרירי. נקודות טריגר שייכות לקטגוריה של נקודות דיקור סיניות בשם “אשי “בדיקור סיני מסורתי, והן אינן תגלית חדשה. בתי ספר לדיקור מערבי מדגישים את התגובות המקומיות של הדיקור, בעוד שבדיקור סיני שמים לב לתגובות דיסטליות ושל כל הגוף.
דיקור אינטגרטיבי
בעולם הטיפול תמיד יהיו גישות שונות ודרכי הסתכלות רבות אך בסופו של דבר עלינו לזכור שעל אף שיש “טרנדים” בעולם הבריאות, המטרה היא תמיד אחת – לעזור לקדם בריאות. בבית הספר למקצועות הטיפול אנחנו מאמינים באינטגרציה, שילוב מעמיק של כל נקודות ההסתכלות, החיבור בין ישן לחדש ובין מחקר וניסיון. בקורס דיקור אינטגרטיבי תוכלו להכיר לעומק ולהתנסות בטכניקות דיקור שונות, ללמוד ממורים מומחים בתחום ולצאת לקליניקה כמטפלים עם ידע נרחב ושלם בדיקור יבש.